Specials april, mei en juni

Sauna en Zwanger

Sauna tijdens zwangerschap

De sauna is een prima plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je in verwachting bent?

Beginnende saunabezoeker
Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om naar de sauna tijdens zwangerschap te gaan. Je lichaam krijgt het dan te zwaar: het moet omgaan met je zwangerschap én wennen aan de sauna. Dat is te veel van het goede.

Regelmatige saunabezoeker
Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

De eerste drie maanden
In de sauna kan je lichaamstemperatuur enkele graden stijgen. Dit hangt af van de temperatuur in de sauna en de tijd die je binnenblijft. Maar ook per persoon is het verschillend in hoeverre de lichaamstemperatuur stijgt. Een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft een iets grotere kans op een aangeboren afwijking van de baby.
Oververhitting van de buik kan bovendien leiden tot een miskraam. Nederlandse Sauna Vereniging (NSV): “Er zijn geen gevallen bekend van zwangere vrouwen waarbij het mis is gegaan door de sauna. Toch adviseren wij geen risico te nemen en de eerste kritieke drie maanden de sauna niet te bezoeken.” Ook artsen adviseren de eerste veertien weken de sauna te mijden.

Tien minuten
Na die veertien weken kun je als regelmatige saunabezoeker naar de sauna, maar blijf niet te lang binnen en ga ook niet in het heetste gedeelte zitten. Blijf maximaal tien minuten in het ‘zweethok’. Op die manier stijgt je temperatuur niet meer dan een graad. Als je lichaamstemperatuur te veel stijgt, ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind.
Ook door een warm bad of de zonnebank kan je lichaamstemperatuur stijgen. Als je bijvoorbeeld een bad van veertig graden neemt, creëer je al een soort kunstmatige koorts. Wil je in bad? Check dan de temperatuur met een badthermometer. Het betreden van een infraroodsauna wordt absoluut afgeraden als je in verwachting bent.

Luister naar je lichaam
Ga je naar de sauna? Let dan goed op de signalen die je lichaam je geeft. Ben je duizelig of kortademig of voel je je niet goed? Stop dan direct. Door de warmte verwijden je bloedvaten zich en daardoor kan je bloeddruk dalen. Daardoor kun je duizelig worden of zelfs flauwvallen. Ga daarom nooit alleen de sauna in. Spring na het hete bad ook niet direct in een ijskoud dompelbad, de overgang tussen warm en koud is dan te groot. Je kunt beter afkoelen met een afkoelslang in plaats van een dompelbad.

Laatste weken
Ook de laatste weken van de zwangerschap wordt het afgeraden om de sauna te bezoeken. De laatste vier tot zes weken voor de uitgerekende datum kun je al een beetje ontsluiting hebben. Als je dan in een bubbelbad of kruidenbad gaat, heb je in theorie meer kans op een infectie. Je kunt wel gewoon zwemmen.

Voordelen
Na het lezen van alle waarschuwingen zou je je bijna afvragen waarom je überhaupt nog naar de sauna zou gaan als je zwanger bent. Toch zijn er zeker voordelen. Je verliest in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat je teveel vocht vasthoudt. Ook is een saunabezoek goed voor je bloedsomloop en natuurlijk kun je er heerlijk ontspannen.

Bron: Ouders van nu

 
 

Hotel

U kunt zelf uw eigen dagje Fontana samenstellen. Zo kiest u alles waar u zin in heeft! Direct een kamer boeken

Zelf een Wellnessdag samenstellen

U kunt zelf uw eigen dagje Fontana samenstellen. Zo kiest u alles waar u zin in heeft! Een dagje Fontana samenstellen

Hotel

Vanuit uw kamer loopt u in badjas dus zo het kuurcentrum in. Het gemak van alles onder één dak! Direct een kamer boeken

Zelf een Wellnessdag samenstellen

U kunt zelf uw eigen dagje Fontana samenstellen. Zo kiest u alles waar u zin in heeft! Een dagje Fontana samenstellen

Contact gegevens

Fontana Resort Bad Nieuweschans
Bronnenbad Nieuweschans-Bunde B.V.
Weg naar de bron 3-9
9693 GA Bad Nieuweschans
KvK-nummer: 02324292,
BTW-nummer: NL 0060.16.625.B.01

+31 597 52 77 77
info@fontanaresort.nl

 

Openingstijden vandaag

Thermen 09:00 - 22:45 uur
Parkbad & Parkserre 09:30 - 22:30 uur
Saunaplein 11:00 - 22:45 uur
Body & Beauty Op afspraak
Hotel 07:00 - 23:00 uur
Restaurant Waters of the World (lunch) 12:00 - 15:00 uur
Restaurant Waters of the World (diner) 17:00 - 21:00 uur
Keuken Brasserie & SaunaLodge 11:30 - 22:00 uur
Bekijk hier de openingstijden